Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 0.  S Z E P T E M B E R


  

A váci szlovák önkormányzat szlovák nyelvtanfolyamot indít. Jelentkezni lehet az önkormányzat honlapján található e-mail címen, illetve az önkormányzat portáján lehet leadni a jelentkezést a szlovák önkormányzat postaládájába, névvel, pontos címmel. 2010.10.01-ig.
 
 
A pest megyei szlovák önkormányzat, az ecseri Regionális kulturális egyesület, valamint a váci szlovák önkormányzat zarándoknapot szervez a Váci püspökség szlovák napja rendezvénysorozat részeként (szeptember 18). Pest megye keleti részéből Sáriból indul a zarándoklat és útközben csatlakoznak hozzájuk a hívek Ecseren, Rákoskeresztúron, Cinkotán, Csömörön, Kistarcsán, Kerepesen és Vácon. A zarándokok énekét az úhartyáni fúvósok kísérik. Pilisszenkeresztről Pilisszántóról és Piliscsévről, valamint Tárnokról Sóskútról,Sződről autóbuszokkal érkeznek Vácra.

A szlovák, magyar és latin nyelvű misét , amely 12 órakor kezdődik a  váci Dómban,  Rudolf Baláž besztercebányai megyéspüspök, Beer Miklós váci megyéspüspök, valamint Varga Lajos váci segédpüspök celebrálja.
A zarándoklaton részvesz a pilisi a sári énekkar, valamint a rákoskeresztúri női énekkar.
A művelődési központban 14.30-kor kultúrműsorral folytatódik a rendezvény a sári, kerepesi folklóregyütte, valamir a Pilis éneegyüttes lép fel. Ezt követően 15.30-kor a zarándokok a hétkápolnához mennek, a hol a sastíni Madonna kópiánál szlovák Mária éneket énekelnek, majd szlovák nyelvű litánia kezdődik Sztankó Attila vezetésével. 17 órakor magyar nyelvű misével ér véget a szlovák nap.


Kapcsolódó anyag: GALÉRIA