Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 1.   J Ú L I U S


  

Váci hangulatok

Vácon már hagyomány, hogy az itt élő nemzetiségek: görög, német, roma, ruszín, szlovák és ukrán nyári művészeti alkotótábort szerveznek Váci hangulatok címmel  A meghívott művészek egy hetet töltenek városunkban az adott nemzetiség vendégeként. A tábor zárásakor kiállítás nyílt a Madách Imre Művelődési központ galériájában a tábor ideje alatt készült, illetve régebbi munkáik közül. Minden alkotó egy-gy képet adományoz a városnak. A kiállítás hagyományosan a Váci Világi Vigalom rendezvény szerves része. A kiállítást Mokánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg.
A szlovák nemzetiséget Nyilasi Tibor kesztölci szlovák származás a kanadai Hamiltonban élő festőművész képviselte. Képei Európa, Amerika több országában 54 önálló és 69 közös tárlaton szerepeltek, többek között Esztergom-Balassi Bálint múzeumban, Budapesten a Nemzeti Galériában, Párkányban, Dunaszerdahelyen, Windsorban a királynő magángyűjteményében, valamint a kanadai Ontarióban
Szülőfaluja templomában a főoltárt monumentális mozaikképe díszít, Szent Klement legendáját idézve, valamint a két hittérítőt Cirillt és Metódot.
Kesztölcön alkotótábort szervezett gyermekek részére, valamint egy nemzetközi alkotóműhelyt hozott létre. 2001-ben "Kesztölcért" kitüntetést kapott és szülőfaluja díszpolgára lett.
A kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg.  

   
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA

 


 
Váci Világi Vigalom

Tizenöt éve minden nyáron, július utolsó hétvégéjén megszólalnak a fanfárok városunk főterén és jelzik: ismét kezdődik a vigasság, megkezdődnek a Váci Vigalom eseményei.
1993-ban fogalmazta meg az akkori városvezetés a "vigalom" fő gondolatát: "legyen a VVV a középkor utáni barokk ember életigenlésének felidézése és szolgálja a váci polgárok szórakozását."
A programok választéka évről évre gazdagabbá vált, több mint száz rendezvény zajlott le a három nap alatt. Volt tehát választék bőven, mindenkinek igénye és ízlése szerint. A fesztivál híre messze túljutott a város határán, megismertetve festői szépségű városunkat. Egyúttal visszaidézi a Vigalom a vendéglátás régi formáit, a vásárok, búcsúk, vendégjárások szokásait, azt amikor a barátok, ismerősök kölcsönösen találkoztak egymással.
A Vigalom műsorán a szlovák nemzetiséget az ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes képviselte. Az együttes jelenlegi formájában 10 évvel ezelőtt alakult, követve a nagy múltú korábbi ecseri néptánccsoport örökségét és hagyományait és szlovák hagyományaikhoz elkötelezve folytatták hagyományőrző munkájukat. A táncegyüttes szlovák név alatt alakult újjá, ezzel is jelezve elődeik kultúrájához való kötődésüket. Az ecseri néptáncegyüttes minden tagja rendelkezik ecseri népviselettel azonban az egyesület gondot fordított arra is, hogy a száz évvel ezelőtti régi ecseri népviselet se merüljön feledésbe. Ezen kívül az egyes tájegységek néptáncait természetesen a tánchoz illő viseletben adják elő a táncosok. Repertoárjukban Magyarország különböző régióinak szlovák táncai szerepelnek: maglódi, ecseri, békési, zempléni.
Ebből kaptak ízelítőt 1 órás programjuk keretében az érdeklődők, akik az esős idő ellenére is eljöttek, hogy gyönyörködjenek a magas színvonalon előadott műsorban. Teljesítményüket vastapssal jutalmazták.     
 
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA