Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 2.   O K T Ó B E R


  

Pest megyei szlovákok imanapja

A Pest megyei szlovák önkormányzat, az Országos szlovák önkormányzat ecseri regionális kulturális központja valamint a váci szlovák önkormányzat október 6.-án rendezték meg a Pest megyei szlovákok imanapját. A 2010 -ben megrendezett sikeres imanap után döntötöttek a szervezők, hogy 2012-ben is megrendezik a találkozót.
Vácra Pest megye keleti részéből érkeztek a szlovák hívek : Dabas-Sári, Ecser, Rákoskeresztúr, Cinkota, Csömör, Kistarcsa, Kerepes településekről.Vácon csatlakoztak a Sződiek, Erdőkürtiek és Pilissszentkertesztiek. A szentmisén gyönyörű népviseletben vettek részt. Csömörről Mária -lányok is jöttek, akik a bérmálásra készülnek, ők vitték Szűz Mária szobrát.
A szlovák-magyar szentmisét a Székesegyházban Jozef Halko pozsonyi segédpüspök,  Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök  és Varga Lajos segédpüspök celebrálták. Halko segédpüspök homíliájában beszélt arról, hogy a jövő év Szt.Cirill és Metód és a hit éve lesz. A hit évének célja a hitben való elmélyülés az élő Istennel való kapcsolatban, amely meghatározza az emberi életünk mindennapjait.
A szentmisén részt vett Weis Péter Szlovákia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Fuzik János az Országos szlovák önkormányzat elnöke, Dr. Alt Gyula a váci szlovák önkormányzat elnöke, Klausz-Fuzik Ildikó kurátor, az Országos szlovák önkormányzat hitéleti bizottságának elnöke, Aszódi Csaba András Pest megyei szlovákok szövetségének elnökhelyettese, Király Katalin az Országos szlovák önkormányzat kulturális intézetének igazgatója, valamint a Pest megyei szlovákok Dolina egyesületének elnöke Szabó Zsuzsanna.
A körmenet a szentmise után a Barátok Temploma előtt álló Sastíni Madonna szobrához vonult. Itt a rákoskeresztúriak egy szlovák Mária énekelt énekeltek: Kínyílt a rózsa a keresztúri templomban. Ezt követte az ebéd, amely a püspöki palota kertjében volt.
Délután kétórás kulturális program következett a Madách Imre művelődési központban.   (LUNO)

   
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA
  
 

Nyelvtanfolyam
A Madách Imre Művelődési Központban október 17-én elkezdödött az ingyenes szlovák nyelvtanfolyam 5 hallgatóval. A tanfolyamot Mata Mihály vezeti. 

   
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA