Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 2.   D E C E M B E R


  

Szlovák Karácsony

A hagyományos Szlovák Karácsony a szlovákok és magyarok együttélésének szimbóluma is lehetne.
A nézők soraiban elsősorban váciak voltak, valamint a környező szlovák településekről Püspökhatvanból, Acsáról, Csővárról, Erdőkürtről, Galgagutáról, Galgagyörkről, Legéndről, Nógrádsápról, Sződről, Csomádról, Márianosztráról és a szlovákiai Léváról és Ipolyságról.
A zsúfolásig megtelt művelődési központban együtt ünnepeltek szlovákok és magyarok a határ mindkét oldaláról teljes egyetértésben.
Dr. Alt Gyula köszöntötte a vendégeket, majd Detre János helyi evangélikus lelkész ünnepi köszöntője kövekezett és meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Őt követte Fúzik János az Országos szlovák önkormányzat elnöke, aki gratulált Dr. Alt Gyulának 75.-ik születésnapja alkalmából. Ezután Jozsef Gašparovič Dubnica nad Váhom polgármetere és Fördős Attila Vác város polgármestere gyújtottak gyertyát.
  
A műsorban fellépett a Vršatec folklóregyüttes Dubnica nad Váhomból Vác testvérvárosából. Az együttes 1953-ban alakult, Szlovákia legjobb együttesei között tartják számon. Felléptek Európa számos országában, Amerikában, Afrikában Ausztráliában, Ázsiában, több mint 1600 fellépésük volt. Repertoárjukban elsősorban Dubnicai, valamint különböző szlovákiai vidékekről származó táncokat mutattak be. Nagy sikerrel vesznek részt szinte minden jelentős szlovákiai  fesztiválon. Az együttes tagjai különböző foglalkozású fiatalok és diákok, akik a folklór szerelmesei és szívügyüknek tekintik a a hagyományok ápolását, erre szánják szabadidejüket.
Több alkalommal is felléptek már Vácon.  Fiatalos lendülettel, magas művészi színvonalon csodálatos népviseletben előadott táncaikkal felejthetetlen élményt nyújtottak. A táncok között a zenekar virtuóz játékában, az énekesek dalaiban,  karácsonyi népszokások felelevenítésében gyönyörködhetett a közönség.
A műsor végén szlovákul és magyarul énekelték a  közönséggel együtt a Csendes éjt, ez a gesztus meghatotta a közönséget, majd Dr. Alt Gyula és Menczer Sándorné köszöntötte az együttest, a közönséget majd megköszönték a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítvány támogatását mellyel megvalósulhatott a rendezvény.

   
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA