Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 3.   J Ú L I U S


  

Váci hangulatok

Vácon hagyománnyá vált, hogy a nemzetiségi önkormányzatok: görög, német, cigány, ruszin, szlovák és ukrán, alkotótábort szerveznek Váci hangulatok címmel.
A tábor végén kiállítást rendeznek a Madách Imre Művelődési központ galériájában. Ebben az évben a kiállítást Mokánszky Zoltán alpogármester úr nyitotta meg.  A jó hangulatról Sarantisz Mandzurakisz  a görög nemzetiségi önkormányzat elnöke gondoskodott buzuki játékával.  Az alkotókat és a kiállított műveket Németh Árpád festőművész mutatta be.
Ebben az évben a szlovákokat Mustó János ( 1934- 2012) képviselte. Köszönet illeti fiát, aki rendelkezésünkre bocsátotta képeit. A kiállítás  a Váci Világi Vigalom programjaként valósult meg.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mustó János a Nógrád megyei Lucfalván született. Elvégezte az egri tanárképző főiskolát, rövid ideg tanított ezután kimondottan csak a festészetnek élt. Franciaországban és Olaszországban volt tanulmányúton. Kiállított Szombathelyen, Nyírbátorban, Székesfehérváron, Salgótarjánban, Szlovákiában több helyen valamintszámos Nógrád megyei településen. Kormos István, Fazekas Mária  Papucsek Gergely, szlovák nemzetiségi költők  köteteit illusztrálta, de Hrivnák Mihály és Kníchal András köteteit is az ő illusztrációi díszítik. Legjelentősebb műve az Élet fája az Országios  szlovák önkormányzat tárgyalótermét díszítette.


Kapcsolódó anyag: GALÉRIA