Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 3.   O K T Ó B E R


  

Otrokovicei vendégek Vácon

Vác városának jól működő testvérvárosi kapcsolatai vannak, közelebbről-távolabbról egyaránt. Névszerint: Jäärvenpee – Finnország, Donausingen – Németország, Odorheiu (Székelyudvarhely) – Románia, Givatayim – Izrael, Dubnica nad Váhom – Szlovákia, Tjačev (Técső) – Ukrajna, Sariyer – Törökország.
Vácról a folklór kedvelők évente találkoznak Dubnica nad Váhomban a folklórfesztiválon. Ezen kívül jó kapcsolatot ápolnak a két város büntetéségrehajtási intézetei, a nyugdíjas klubok, iskolák, civil szervezetek. A polgármesteri hivatal képviselői is rendszeresen találkoznak.
Dubnica nad Váhomnak Csehországban – pontosabban Morvaországban is van testvérvárosa – Otrokovice. A város a Zlíni járás nyugati részén fekszik, három régió határán : Valasszký, Szlovák és Hané. Az itt élő emberek jellemében jól keveredik a hanéi megfontoltság, a valasi munkaszeretet, és a szlovák temperamentum. Otrokovice modern iparváros, fejlődése a XX.-ik század 30-as éveiben kezdődött a Bata cipőgyár építésével. A múlt század 70-es éveiben korszerű gumigyártó üzem is épült. A város 19 ezer lakosával a zlíni kerület legnagyobb városa egyben a mikrorégió központja, melyhez a környező települések 35 ezer lakosa tartozik. Kíváló fekvésével, útjaival, vasútvonalával Otrokovice a zlíni kerület kapuja.
A városról szóló információk felkeltették Vác város polgármesterének Fördős Attilának érdeklődését, amikor Dubnicán találkozott Jaroslav Budekkel Otrokovice polgármesterével. Elhatározták, hogy az együttműködést Vác városával is megkezdik.
Hogyan ismerhetjük meg egymást a legjobban? - A kultúra segítségével. Múlt év októberében bemutatkozott az otrokovicei énnekar, a Tavaszi Művészeti Hetek keretében pedig a Beseda fotóklub. Az Őszi Művészeti Hetek keretében az Átrium galériban kiállítást nyílt otrokovei képzőművészek alkotásaiból Porozumenie (Megértés) címmel. Bemutatkozott : Karel Blažek , Pavel Kohut, Ladislav Nováček Vlado Litvin. Személyesen jelen voltak : Jolana Jermelková-Shejbalová, David Medek, Jiri Parma, Emil Sláma .
A kiállítást, mely október 22-ig tekinthető meg Fördős Attila polgármester, valamint az otrokovicei gimnázium igazgatója Ivo Kramár nyitotta meg. A képzőművészek ittlétük során városunk történelmi nevezetességeit tekintették meg, másnap egész napos kiránduláson vettek részt Esztergomban és Visegrádon.
Este a 20 éves fennállásást ünneplő Lions Club ünnepi koncertjén vettek részt. A műsorban felléptek Váci szimfonikusok – Farkas Pál karmester – vezetésével, zongorán közreműködött Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas művész. 
A nyelvi akadályok leküzdését tolmácsolással segítette Dr. Alt Gyula a szlovák önkormányzat elnöke és Menczer Sándorné elnök helyettes. Reményeink szerint, hogy a jövő évben hivatalosan aláírásra kerül a testvérvárosi együttműködés Vác és Otrokovice városok között.

   
 

Magas kitüntetés Dubnica nad Váhomban dr.Alt Gyulának
Díjazták dr. Alt Gyulát: dubnicai elismerés elsőként külföldi állampolgárnak 

   
Kapcsolódó anyag: SAJTÓ-MÉDIA


  

Október 2-án ingyenes szlovák nyelvtanfolyam indult 8 hallgatóval
Október 2-án ingyenes szlovák nyelvtanfolyam indult 8 hallgatóval.  A tanfolyam minden szerdán van a Madách Imre Művelődési Központban 17-19. óráig.