Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 4.  D E C E M B E R


  

A váci szlovák önkormányzat december 13-án rendezte meg a hagyományos Szlovák Karácsonyt  a Madách Imre Művelődési Központban. A rendezvény egyrészt a környékbeli szlovákok találkozója másrészt a szlovák -magyar és más nemzetiségek együttélésének szimbóluma.
Dr. Alt Gyula köszöntötte a meghívott vendégeket és a közönséget. Detre János helyi evangélikus lelkész áhitatot tartott, majd meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Őt követte Hushegyi Gábor a Szlovák Intézet igazgatója, Lővy János Ipolyság polgármester és Fördős Attila Vác polgármestere.
Ezt követően színpadra lépett a nyitrai Ponitran folklóregyüttes. Az együttes 1966-ban alakult és a nyitrai Konstatín egyetem égisze alaltt működik. Az együttes tagjai a jövő pedagógusai.  Repertoárjukban  az alsó és felső nyitrai régió  Hont és Tekov táncai dalai szerepelnek. A vidék jellegzetes  hangszere a duda (gajdy) és a hozzá kapcsolódó ének és zenei stílus. A jelenlegi felállásban 2004 óta működnek. Működésük folyamán  több fesztiválon vettek részt nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is. Felléptek többek között Lengyelországban, Magyarországon, Szerbiában, Horvátországban, Franciaországban, Tunéziában, Azerbajdzsánban, Spanyolországban.
Az együttes tagjai egyrészt a Konsatntín egyetem és a Mezőgazdasági egyetem hallgatót, valamint a nyitrai középiskolások. Annak ellenére, hogy Szlovákia különböző vidékéről származnak, összeköti őket a hagyományok tisztelete és szeretete.
Az együttes első alkalommal lépett fel Vácon. Programjukat magas színvonalon  fiatalos lendülettel adták elő, a hálás közönség vastapssal jutalmazta őket. Tudták, hogy a közönség soraiban nemcsak szlovák nemzetiségűek vannak ezért műsorukban magyar táncok és énekek szerepeltek, így kedveskedtek a közönségnek. Kíváló volt a zenekar és az énekesek is.
A Szlovák Karácsony alkalmas a magyar-szlovák nép közötti barátság elmélyítésére. A zene a tánc "ledönti"  a láthatatlan falakat.
Természetesen rendezvényünk elsősorban nemzetiségünhöz szól, ez a rendezvény évről évre a környékbeli szlovákság találkozója.
A program zárásaként a közönség és az együttes elénekelte Csendes éj... című gyönyörű karácsonyi éneket. Mivel a közönség soraiban a Vácon élő nemzetiségek is képviseltették magukat, mindenki a saját nyelvén énekelte.
Ez a rendezvény is hozzájárul a szlovákság  identitásának megőrzéséhez.


Kapcsolódó anyag: GALÉRIA