Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 5.  J Ú L I U S


  

Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Nemzetiségi alkotótábort, és az ehhez kapcsolódó kiállítást.
Az alkotótábor a Váci Világi Vigalom rendezvényhez szorosan kapcsolódik és a Vácon élő nemzetiségek : Görög, Roma, Ruszín, Szlovák és Ukrán közösen rendezik. Rendszeresen meghívunk magyarországi nemzetiségi képzőművészeket illetve anyaországit. Több napot eltöltenek Vácon, az itt készült képeket illetve legkedvesebb műveiket állítják ki. Mi Szlovákok egyik évben hazait, következő évben szlovákiai alkotót hívunk meg. Az alkotótáborban részt vett a lucfalvai néhai Mustó János, tavaly pedig Valkó Gyula Bánkról.
A Madách Imre művelődés központban megrendezett kiállításon az alkotókat Német Árpád  festőművész a rendezvény kurátora mutatta be. Elmondta, hogy a közelgő 10-éves jubileum alkalmából egy válogatott kiállítás lesz a művekből, melyeket az alkotók minden évben a városnak adományoztak.
Elismeréssel szólt a szlovákiai Ipolyságról érkezett grafikusról  Antal Gáborról, akinek művei szűlővárosában is láthatók. A fiatal művész több kitüntetés tulajdonosa, többek között Barcsay díjat is kapott. A kiállításra többek között Madách Imre : Az ember tragédiája illusztrációit hozta.
A megnyitót színesíte a Csővári népdalkör szlovák énekekkel, valamint Sarantis Mandzourakis buzikijátékával.
A tárlat augusztus 20-ig látogatható.
(LuNo)


Kapcsolódó anyag: GALÉRIA

 A Váci Világi Vigalom rendezvényen testérvárokból delgációk érkeztek, többek között  Szlovákiából Dubnica nad Váhomból és Csehországból Otrokovicéből . Önkormányzatunk két tagja tolmácsolással segített.Részt vettünk a 33.-ik jubileumát ünneplő Terényi Nemzetiségi napon .