Válasszon nyelvet :

Vyberte jazyk :

.

Magyar nyelven    Slovensky jazyk

.

 


2 0 1 6.  D E C E M B E R


  

Szlovák karácsony
A Váci Szlovák Önkormányzat 2016. december 17.-én 19.-ik alkalommal rendezte meg a Szlovák Karácsonyt, melyen a Nyitra Drazsovce folklóregyüttes adott ünnepi műsort.
Az együttes Nyitra melletii önálló település volt. Az 1980-as évektől csatolták a városhoz. Az együttes tagjai között minden generáció képviselve van. A mai napig őrzik a szép népviselet ünnepi és hagyományos változatát. Műsorukban olyan népdalokat illetve táncokat adtak elő, melyek a mai napig ismertek. Figyelemre méltó a Drazsovceiek hagyománytisztelete is ( saját hímzések, fejkötők, viselet, valamint az egyszerűbb népi hangszerek készítése , melyeket a progamjukban láthattunk, hallhattunk.) Műsorukban helyi gyűjtésű hagyományokat elevenítettek fel pl. esküvő, Szent Orbán napi játék, János napi játék, Betlemes népi játék, katonadalok, Luca napi népszokások, Karácsonyi énekek, regölők stb. Rendszeres fellépői a helyi rendezvényeknek, de szerepeltek már Magyarországon több helyen, Szerbiában, Szlovéniában, Lengyelországban, Németországban és Csehországban is.
Vácon előadott műsorukban a Karácsonyi ünnepkör szokásai szerepeltek. A közönség nagy tetszéssel fogadta műsorukat és főleg azt, hogy több generáció szerepelt együtt. A Luca napi hagyományt, amikor a lányok fehér ruhába öltözve libatollal jártak, hogy a gonosz erőket kiseprűzzék, a nézők közé lemenve mutatták be. Láthattuk fonót, hallhattunk szép énekeket, és a műsor befejezéseként Betlehemi játékot. Műsoruk valóban hagyományos szép Szlovák Karácsony volt. A műsor végén magyarul és szlovákul hangzott a Csendes éj… és mézeskalácsot osztogattak a közönségnek.
Kapcsolódó anyag: GALÉRIA